Gensyn med gamle minder – Tur til Gran Haga

Ordene Gran Haga vækker måske ikke genkendelse for særlig mange, men for en stor del af brugerne i ASPA får det altid smilene frem, når de to ord nævnes. Gran Hage, der på dansk på betyder Gran Haven, er nemlig navnet på den feriekoloni, der i mange år var en del af AskovFonden.

Grunden og de der tilhørende huse blev solgt i 2012, men de mange gode minder og historier bliver stadig delt flittigt. Otto, medlem i ASPA-Centret fortæller; Selvom vi kun var deroppe 5 dage af gangen, så var det dejligt at være deroppe. Man var glad, når man kom hjem. Det havde måske noget med luften at gøre. Det var en dejlig luft med træer og vand. Man ville faktisk talt ikke hjem. Man ville gerne blive der oppe.

Mandag d. 01.08.16 blev det så muligt at gense stedet og området omkring Gran Haga, da seks medlemmer og to personale fra ASPA-Centret tog derop. Alle har tidligere tilbragt mange somre deroppe, og turen blev et gensyn med gamle minder.

Turen startede kl. 09.00, hvor gruppen i samlet flok kørte til Sverige. Ved ankomst i Vejby strand, tæt ved Engelholm, blevet Gran Haga som det første besøgt. Her blev taget en masse billeder og talt om gamle dage. Men det var også en god mulighed for at sige ordentlig farvel til stedet, som har haft stor betydning for mange. Vagn, der var med på turen, er kommet på Gran Haga siden 1991. Han beskriver gensynet således: Det var dejligt at se stedet igen. Vi snakkede om, hvor forandret det hele er. De fleste træer er fældet, og husene er i gang med at blive bygget om.

Der var mange ting, der skulle genses den dag, så turen gik videre til Sommersol, et rekreations center lige i nærheden, hvor den medbragte frokost blev nydt. Herefter slog selskabet et smut forbi Magnarb strand, hvor der var tid til kaffe og is. Dagens sidste stop var byen Engelholm ca. 15 kilometer fra Gran Haga. Her var der tid til en lille strøgtur og mulighed for at få vekslet nogle af de udgåede svenske pengesedler. Til slut gik turen hjemad igen, hvor der var rig mulighed for at handle lidt toldfrit på færgen.

Det blev som nævnt en dag, der stod i mindernes tegn. Som Otto efterfølgende fortæller: Jeg holdt meget af stedet, så det gav nogle ryk indeni at gense stedet. Men jeg ville ikke undvære turen i mandags. Det var en god tur!

Tur Gran Haga 900x675