Portræt af Tanja, som har været en del af ASPA i 6 år

Hvad var din vej til ASPA?

Det var gennem min mor, og så havde jeg brug for en ny start. Og det var jo sådan set nemt nok, det var bare en samtale med en af dine kollegaer, og så var jeg inde og startede på noget gruppeterapi. Det var med en personlig kontakt fra start af.  Så vejen til ASPA var kun et opkald væk.

”Jeg er blevet mere positiv, fx ved de muligheder, jeg rent faktisk har, og de spring jeg kan tage, at jeg rent faktisk tør at tage dem nu, hvor jeg førhen var sådan, nej, puha det kan jeg ikke, så er jeg blevet mere nysgerrig og tænker, at det kan da være meget spændende.”

Hvad betyder ASPA for dig?

En slags tryghed. Jeg ved, at der er plads til mig, og det er uanset, om jeg har en god eller dårlig dag, der bliver ikke stresset på en, og det er ret vigtigt, det betyder ufatteligt meget for mig, og har været med til at udvikle mig. Hvis jeg følte, jeg var ved at ryge ned i et hul, så skulle jeg nok klare den, for jeg havde jer i ryggen. Jeg ved, jeg ikke bliver dømt og det har en kæmpe betydning.

Er der en særlig oplevelse, du har lyst til at dele?

Der var på et tidspunkt en sammenkomst i caféen, hvor alle i ASPA kunne deltage, lige dér følte jeg, at jeg var en del af noget, jeg kendte ikke alle men dem jeg ikke kendte, skulle jeg nok komme til at snakke med, så jeg følte virkelig, at jeg var en del af noget, og sådan har jeg ikke følt i ufattelig mange år.

Hvilken forskel har ASPA været med til at gøre for dig?

Det har bare altid været der og fået mig til at udvikle mig i mit eget tempo, så jeg selv kunne følge med, og jeg har bare fået lov til at være mig selv, og det er faktisk noget af det vigtigste, jeg har ikke skulle lave mig om, jeg har ikke kunne sige noget forkert eller blevet grint af. Det har bare være godt.

”Jeg har fået en mulighed for at vise, hvad jeg kan overfor andre, og hvem kan ikke lide at få ros? Det har jeg fået nogle gange over noget salatdressing, jeg har lavet eller noget andet, og der bliver jeg sgu lidt stolt.”

Jeg er blevet mere positiv, fx ved de muligheder, jeg rent faktisk har, og de spring jeg kan tage, at jeg rent faktisk tør at tage dem nu, hvor jeg førhen var sådan, nej, puha det kan jeg ikke, så er jeg blevet mere nysgerrig og tænker, at det kan da være meget spændende. Jeg har også kunne spejle mig i andre, og det har haft en betydning, når man ser andre have det på samme måde, det gør bare noget at være sammen med ligesindede. Jeg har aldrig før kunne se mine egne muligheder i bare sig selv, så dét, at jeg kan se, at andre kan, så kan det jo være, at det også lykkes for mig, og hvis ikke, så har jeg det i det mindste prøvet. Førhen var der bare et stor sort hul, hvor jeg ikke kunne se, hvad jeg kunne arbejde med eller hvordan min fremtid skulle se ud, jeg kunne heller ikke se, hvad jeg egentlig kunne, men nærmest mere se, hvad jeg ikke kunne, så det har jo forandret sig helt vildt.

Er der noget i ASPA, der har hjulpet dig i forhold til at få det bedre?

Gruppeterapien og så at arbejde i ASPA. Gruppeterapien har gjort, at jeg ikke følte mig som en freak (griner), at man som person skiller sig meget ud, og det synes jeg ligesom ikke, at man gjorde i gruppeterapien. Der var andre, der havde det på samme måde, som mig, så jeg følte mig mere normal.

I forhold til arbejdet, så har det betydet, at jeg har været en del af noget, at jeg kunne bevise, at jeg stadig kunne noget i et køkken bare i mit eget tempo. Jeg har fået en mulighed for at vise, hvad jeg kan overfor andre, og hvem kan ikke lidt at få ros? Det har jeg fået nogle gange over noget salatdressing, jeg har lavet eller noget andet, og der bliver jeg sgu lidt stolt.

Hvad kan du tage med dig?

At man ikke skal være så bange for at prøve, men nogle gange bare skal springe ud i det, fordi det ofte ikke er så slemt, som det ser ud i ens hoved.

 

Har du lyst til at høre mere om os, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 35 30 17 26.

Du kan også se mere om hvad vi kan tilbyde her